MyFundAction

“Saya nak berwakaf untuk mak ayah saya”

Rindunya dengan insan bergelar mak dan ayah ni kan? Tambah sayu jika mereka dah pergi meninggalkan kita di dunia.

Rasa macam tak ada apa yang kita boleh buat untuk mereka di alam sana. Sedangkan kita boleh saja salurkan pahala berterusan buat mereka.

Wakaf atas nama mak ayah adalah hadiah terbaik, sama ada mereka masih hidup mahupun sudah meninggal dunia.

“Seseorang bila ingin bersedekah, hendaknya meniatkan pahala sedekah tersebut atas nama kedua orang tuanya jika mereka muslim.

Maka pahala sedekah tersebut milik kedua orang tuanya, dan dia mendapat pahala seperti kedua orang tuanya tanpa mengurangi sedikit pun dari pahala kedua orang tuanya itu.”

(Hadis Riwayat Thabarani)

Situasi sebenar di Daerah Dedza, Malawi

Di Daerah Dedza, Malawi, setiap hari penduduk di sana terpaksa minum, mandi dan mencuci dengan air kotor dan berbau.

Walaupun airnya kotor dan bau, penduduk di sana tiada pilihan selain terpaksa menggunakannya kerana tak ada lagi sumber air yang lain.

“”Airnya berwarna sangat coklat seakan-akan lumpur dan bau. Saya perlu didih dulu air tersebut kalau nak minum.” ujar seorang ibu di sana. 

Masalah lain yang sering timbul ialah setiap hari, wanita di daerah tersebut terpaksa bermandi peluh untuk dapatkan 20-25 liter air.

“Ada yang datang pada waktu pagi dan ada yang cuba nasib waktu malam untuk dapatkan air di sini,” luah seorang penduduk di sana.

 

Wakaf Telaga Air Bersih di Malawi

Jadi, kami di MyFundAction telah mengambil inisiatif untuk membantu penduduk di Daerah Dedza, Malawi dengan memasang 3 lubang gerudi atau boreholes untuk pam air bersih bawah tanah di Bwanali, Sani dan Ntonya.

Ini akan membantu membekalkan sumber air yang bersih dan dengan adanya sumber air yang bersih ini, tahap kebersihan komuniti di sana juga dapat ditingkatkan.

Mereka tak perlu lagi berjalan jauh dan menghabiskan banyak masa untuk mendapatkan air.

Namun begitu, kos yang diperlukan mencecah sehingga RM300,000.

Apa kata anda gunakan peluang ni untuk wakafkan kepada mak ayah anda? Pada masa yang sama penduduk di Malawi juga boleh dapat manfaat air bersih.

WAKAF DIAMOND RM5000

WAKAF PLATINUM RM1000

WAKAF GOLD RM500

WAKAF SILVER RM100

WAKAF UMUM RM50

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness. Support by sharing this campaign with others:
THE STORY OF US

We exist to create a better world by touching many hearts one at a time.

MyFundAction is a non-profit organization runs by Youth that embraces love and passion through volunteerism and entrepreneurship.

SH-G-26, Pangsapuri Perkhidmatan Knox Wawasan, Jalan Sungai Burung 32/68, Seksyen 32, Bukit Rimau, 40460 Shah Alam, Selangor, Malaysia.
© All Rights Reserved 2021 · MyFundAction · Reg No : PPM-006-14-07052014

Support Water Security Africa Campaign Now

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness.
(PPM-006-14-07052014)