Peralihan dari fasa kanak-kanak kepada remaja boleh mengelirukan bagi sesetengah anak muda di luar sana. Mereka mahu meneroka laluan kehidupan baharu dan menemui minat mereka pada masa ini. Jalannya boleh betul atau salah, tetapi yang penting mereka memerlukan sokongan dan bimbingan.

Menjadi seorang belia pada zaman moden ini sememangnya mencabar bagi umat Islam. Penggambaran media tentang Islam telah mengganggu imej kita dengan meningkatkan pertikaian yang tidak bermakna, menimbulkan ketakutan dan penarikan diri di kalangan umat Islam, yang mengakibatkan harga diri yang rendah kerana identiti mereka yang Muslim. Salah tanggapan yang menyelubungi generasi muda ini mungkin menghalang mereka daripada mengejar impian mereka.

Penyelesaian terbaik kepada isu-isu berterusan anak muda Islam mesti berintegrasi sepenuhnya, berinteraksi dengan individu yang berpengetahuan dan pelbagai, dan membantu dalam memahami dan menyelidik ajaran asas Islam seperti yang terkandung dalam al-Quran dan hadis.

Berdasarkan perbincangan dengan belia Islam tempatan, mereka mencari platform yang lebih besar untuk pembangunan diri dan komuniti di peringkat tempatan dan antarabangsa dengan nilai-nilai Islam. Pada titik penting dalam kehidupan ini, mereka memerlukan ruang yang selamat untuk perbincangan terbuka mengenai identiti Islam mereka, serta kesihatan mental. Di tempat ini, mereka boleh meluahkan perasaan mereka dengan bebas tanpa sebarang pertimbangan.

Pusat Pembangunan Belia MyFundAction atau MyFundAction Youth Development Centre (MYDC) hadir untuk memenuhi keperluan belia dan menjadi rumah kedua kepada mereka. MYDC berusaha untuk menyediakan pelbagai aktiviti dan program, daripada rohani dan jasmani kepada rekreasi dan intelek dan berbesar hati menjadi satu-satunya kemudahan di Queenstown, New Zealand yang menyediakan platform untuk mendedahkan belia kepada kemahiran komunikasi sosial pelbagai budaya.

Isma Fildza Hazry Ismail, graduan University of Auckland yang merupakan pengurus MYDC berkata, “objektif utama penubuhan MYDC ini supaya menjadi sebuah platform untuk memperkasakan semangat dan kemahiran mereka di samping menawarkan pendedahan antarabangsa dan perjalanan boleh memberikan pengalaman yang berharga.

MYDC juga akan menjalankan aktiviti luar dalam kalangan belia Islam dan menjadi pusat Islam utama untuk belia di New Zealand serta membina watak dengan empat tiang utama; hubungan rohani, pendidikan, latihan keusahawanan, dan kesukarelawanan,” kata beliau yang juga anak kelahiran Seremban.

Antara fasiliti yang disediakan di MYDC adalah tempat beribadah, perpustakaan mini, ruang diskusi, permainan dalaman, dewan beraktiviti, kafe halal dan sudut pameran Islam.

 

Similar Posts