“3 tahun mengesot kerana tulang kaki patah!”

Muhammad Aydeen Zafar, 3, disahkan OKU selepas doktor mendapati tulang kakinya tak tumbuh normal.

Aydeen dilahirkan dengan keadaan yang normal tapi sewaktu umurnya 6 bulan, berlaku satu insiden dimana kakinya tersepit di handbrake kereta.

“Kaki dia makin membengkak teruk sejak tersepit. Terus kami siap-siap ke bahagian emergency Hospital Sungai Petani,” cerita ibu Aydeen. 

Kemudian, doktor terpaksa pasang simen pada kaki Aydeen. Lebih kurang 2 minggu selepas itu, doktor periksa kaki Aydeen tapi tulang kaki dia masih tak bercantum.

“Doktor kata tulang kaki dia bukan macam orang normal,” sayu ibu Aydeen meluah.

Kejadian tersebut mengakibatkan Aydeen mengalami satu penyakit yang rare atau jarang berlaku di Malaysia yang mengakibatkan sebelah kakinya tidak normal.

Aydeen mengalami Congenital Pseudoarthrosis Left Tibia (CPLT), yang bermaksud tulang di bahagian kaki kirinya tidak tumbuh selari dengan kaki kanan.

“Doktor ada bagitahu, kita boleh rawat dia dengan penggunaan implant. Tapi kosnya memang tinggi lah jangan cakap.

Bila dengar RM80,000, kami laki bini terduduk dan termenung,” sebak ibu Aydeen.

Pergerakan Aydeen sangat terhad dimana dia akan mengesot atau pun dia akan menjengket menggunakan sebelah kaki.

Jom warga jiwa baik!

Kita kurangkan beban yang Aydeen ni tanggung boleh? Aydeen perlu dibedah segera untuk dia berjalan normal!

Dapat tengok dia berjalan tanpa mengesot pun sudah cukup bersyukur.

TABUNG MYHEART RM500
TABUNG MYHEART RM200
TABUNG MYHEART RM100
TABUNG MYHEART RM50
TABUNG MYHEART RM30

Anda juga boleh salurkan sokongan anda melalui:

Nama Akaun: PERTUBUHAN KESIHATAN JANTUNG MALAYSIA (MYHEART)
Bank: MAYBANK
No. Akaun: 562142423145
Rujukan: AYDEEN ZAFAR

Let's be part of us in this project

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness. Support by sharing this campaign with others:
THE STORY OF US

We exist to create a better world by touching many hearts one at a time.

MyFundAction is a non-profit organization runs by Youth that embraces love and passion through volunteerism and entrepreneurship.

SH-G-26, Pangsapuri Perkhidmatan Knox Wawasan, Jalan Sungai Burung 32/68, Seksyen 32, Bukit Rimau, 40460 Shah Alam, Selangor, Malaysia.
© All Rights Reserved 2021 · MyFundAction · Reg No : PPM-006-14-07052014

Support Genetik Campaign Now

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness.
(PPM-006-14-07052014)