MyFundAction

Ongoing

Health Accessibility Campaign

Kanser dah merebak ke buah pinggang, perlu RM26,800 untuk pembedahan

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Perumpamaan itu sesuai menggambarkan penderitaan Andy Azhad Shah yang menghidap penyakit kanser buah pinggang pada usia baru 1 tahun.

Mengimbau peristiwa hitam itu kembali, Nur Aniza ibu kepada Andy menceritakan, ketika Andy berumur 1 tahun lebih, neneknya memberitahu kepada Aniza bahawa perut Andy semakin membesar.

“Buang air kecil dan besar juga mula berdarah,” kata nenek Andy. 

Pada permulaannya, doktor di Hospital Sepitang suspect bahawa Andy mengidap penyakit Talasimia namun selepas membuat pemeriksaan yang lebih teliti, keadaannya semakin teruk.

“Awalnya, saya ingat dia alami kembung biasa tapi pelik juga sebab bahagian kanan badannya macam keras. Saya sangat sedih hingga pada mulanya dan tidak dapat menerima berita ini,’ luah Aniza.

Pada usia semuda itu, doktor kata Andy terpaksa menjalani rawatan kemoterapi 20 kali dan bakal menjalani pembedahan untuk membuang tumor di buah pinggang kanannya.

“Saya kuat sebab Andy kuat. Andy kekuatan saya”, sebak Aniza.

Aniza hanya berjualan kecil-kecilan untuk menampung kos rawatan susulan dan keperluan susu khas, namun RM26,800 masih tidak cukup untuk tampung kos rawatan dan pembedahan Andy.

Jom warga jiwa baik!

Kita bantu kurangkan beban yang keluarga ni tanggung boleh? Mesti seronok dapat tengok Andy boleh menjalani kehidupan yang normal macam kanak-kanak lain kan?

TABUNG MYHEART RM30
TABUNG MYHEART RM50
TABUNG MYHEART RM100
TABUNG MYHEART RM250
TABUNG MYHEART RM500

 

Anda juga boleh salurkan sokongan anda melalui:

Nama Akaun: PERTUBUHAN KESIHATAN JANTUNG MALAYSIA (MYHEART)
Bank: MAYBANK
No. Akaun: 562142423145
Rujukan: Andy Azhad Shah

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness. Support by sharing this campaign with others:
THE STORY OF US

We exist to create a better world by touching many hearts one at a time.

MyFundAction is a non-profit organization runs by Youth that embraces love and passion through volunteerism and entrepreneurship.

SH-G-26, Pangsapuri Perkhidmatan Knox Wawasan, Jalan Sungai Burung 32/68, Seksyen 32, Bukit Rimau, 40460 Shah Alam, Selangor, Malaysia.
© All Rights Reserved 2021 · MyFundAction · Reg No : PPM-006-14-07052014

Support Kanser Campaign Now

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness.
(PPM-006-14-07052014)