MyFundAction

Ongoing

Kongsi Rezeki Ummat

Enliven Poverty Campaign

[ ANDAI INI RAMADAN TERAKHIR BUAT KITA, SEDIAKAN JUADAH BERBUKA BUAT MEREKA ]

Sedar tak sedar kita dah memasuki bulan Ramadan al-Mubarak, yang merupakan satu bulan yang amat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam. Bersempena dengan ketibaan bulan yang mulia ini, satu inisiatif telah diambil bagi mewujudkan program yang dinamakan sebagai “Tabung Rezeki Ummat”. Program ini dilaksanakan di bawah seliaan MyFundAction.

 

Matlamat program ini adalah bagi memastikan sekurang-kurangnya ada makanan untuk berbuka puasa khususnya terhadap golongan asnaf, rakan jalanan dan juga golongan B40. Di samping itu, kami juga berharap agar dapat membudayakan amalan berkongsi rezeki dalam diri masyarakat Malaysia khususnya.

 

GANJARAN PAHALA MEMBERI MAKAN KEPADA ORANG BERBUKA

 

Dalam bulan Ramadan, kita amat-amat dianjurkan untuk memperbanyakkan amalan soleh. Antara amalan soleh yang sangat digalakkan adalah memberi makan kepada golongan yang berbuka puasa. Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Khalid al-Juhani R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

 

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

Maksudnya: Sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berpuasa dia akan mendapat pahala yang sama dengan orang yang berpuasa dalam keadaan pahala orang tersebut tidak berkurangan sedikit pun. (Riwayat Al-Tirmizi)

 

Setiap kebaikan yang dilakukan oleh seseorang itu akan mendapat 10 ganjaran pahala seperti yang disebutkan dalam firman Allah S.W.T dalam surah al-an’aam ayat 160 :

 

مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا

Maksudnya: Sesiapa yang melakukan suatu kebaikan maka baginya sepuluh ganjaran pahala.

 

Dalam sebuah hadis Riwayat Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

 

“Apabila mati seorang manusia, terputuslah daripadanya amalannya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah atau ilmu yang dimanfaatkan dengannya atau anak yang soleh yang mendoakan baginya.” (Riwayat Muslim).

 

Perlu diingat bahawa bersedekah tidak akan mengurangkan harta atau rezeki. Seperti firman Allah SWT dalam al-Quran Surah Saba ayat 39 yang bermaksud:

 

“Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (sesiapa yang dikehendaki-Nya). Dan barang apa saja yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantinya dan Dialah pemberi rezeki yang sebaik-baiknya.”

 

 

Bagaimana Ingin Beri Sokongan Untuk Tabung Rezeki Ummat ini?

 

 

Mulakan hajat dengan menyokong Tabung Rezeki Ummat dengan kerjasama daripada MyFundAction dalam usaha untuk meringankan beban keluarga yang kurang berkemampuan.

 

Kita tidak akan termampu untuk beri kepada semua, namun usaha ini bakal meringankan beban segelintir dari mereka yang memerlukan.

 

Puisi Nukilan Taufik Ismail (1990)
Rasulullah menyuruh kita mencintai yatim piatu
Rasulullah menyuruh kita mencintai orang miskin
Rasulullah menyuruh kita mencintai orang lapar
Rasulullah menyuruh kita mencintai orang-orang tertindas

 

Support Kongsi Rezeki Ummat

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness. Support by sharing this campaign with others:

THE STORY OF US

We exist to create a better world by touching many hearts one at a time.

MyFundAction is a non-profit organization runs by Youth that embraces love and passion through volunteerism and entrepreneurship.

SH-G-26, Pangsapuri Perkhidmatan Knox Wawasan, Jalan Sungai Burung 32/68, Seksyen 32, Bukit Rimau, 40460 Shah Alam, Selangor, Malaysia.
© All Rights Reserved 2021 · MyFundAction · Reg No : PPM-006-14-07052014

Support Kongsi Rezeki Ummat Campaign Now

May Allah S.W.T rewards you [with] goodness.
(PPM-006-14-07052014)