Fenomena banjir kepala air

Luluh perasaan Kak Nor, 53 salah seorang mangsa bencana banjir yang kami temui di Kg Iboi, Baling, Kedah apabila rumah yang dibina hasil keringat selama 33 tahun akhirnya musnah sekelip mata.

“Kami lari selamatkan diri atas kawasan bukit. Makcik tak tengok rumah hanyut kena bawa balak, makcik tak boleh tengok. Makcik dah pengsan” – Kak Nor

Kak Nor dan suaminya, buat macam-macam pekerjaan kampung termasuklah bekerja sebagai pengawal keselamatan di SMA Yayasan Khairiah untuk menyediakan rumah dan menyara anak-anak seramai tujuh orang. Dua daripadanya masih bersekolah.

 

Tragedi banjir berlaku dengan sangat pantas.

“Hujan waktu tu tak lebat mana pun, tapi air sungai sangat deras. Dalam 10 minit air dah sampai paras dada. Waktu tu tak dan nak ambil apa dah.”

Apa yang lebih mencemaskan, suaminya terpaku di tidak berganjak apabila melihat kejadian yang penuh trauma itu.

“Makcik pengsan kat sini. Bangun terus ambil pakcik kat bawah. Dia tak berganjak dari rumah mungkin terkejut tengok rumah kami kena bawak air”

Klik Video Viral: Sekelip mata je jadi ‘homeless’ 

Tumpang rumah jiran sementara tunggu bantuan sampai

Menurut Kak Nor, dia dan suami buat masa ini menumpang di rumah jiran mereka sementara mendapat bantuan.

“Takda satu pun yang tersisa. Ada tanah tapi takde duit nak buat rumah pun tak guna juga. Takpe, ada rezeki kita nanti” – Mat Deris, 63

Itulah keluhan yang terkeluar dari mulut seorang ketua keluarga. Dalam keluhan tetap ada kesyukuran. Team MyFundAction sempat mengirimkan bantuan berbentuk pek makanan sedia di makan, kit asas kebersihan, telekung dan Al-Quran kepada penduduk-penduduk kampung yang terkesan dalam Misi Banjir Baling.

“Syukur sangat la dapat macam ni. Kita ni orang kampung je dik. Masak nasi guna kayu api pun boleh. Tapi kalau dapat lauk daging macam ni tak payah masak. Mudah sangat la waktu-waktu macam ni. Air takde, letrik takde.”

 

 

Ujian setiap orang berbeza-beza. Semoga keluarga Encik Mat Deris dipermudahkan urusan dan tabah menghadapi dugaan apatah lagi kita akan merayakan Hari Raya Aidiladha.

Untuk yang ingin turut serta meringankan beban mangsa bencana dan asnaf boleh klik di sini

 

 

 

 

Similar Posts